Enigma2 nedir? :
- Modern dijital uydu alıcılarında kullanılan, linux temelli bir işletim sistemidir ve sadece bu işletim sistemi için yeterli donanıma sahip uydu alıcılarında çalışmaktadır.
Yapısı gereği çok esnek olup kişiselleştirilebilme özelliği bakımından daha iyisi şu an için yoktur. Enigma2 işletim sistemine sahip uydu alıcılarına uygun binlerce eklenti yazılmıştır ve bu cihazların yeteneklerini artırmaktadır.
Smart TV sitemlerine benzemekle birlikte bu tip tv lerin çok çok öncesinde bu yeteneklere sahip bir sistemdi.
İlk sürümleri OE1.6 olarak adlandırılmakta sonra çıkan sürümleri ise OE2.0 diye anılmaktadır. Ancak klon tabir edilen cihazların bir kısmı hala OE1.6 kullanamamaktadır.
Bu işletim sistemine sahip cihazlar çok çeşitlidir ancak bu sistemi geliştiren firmanın cihazları Drembox olarak bilinmektedir, daha sonraları Vu+, Gigablue, Kathrein, Xtrend, Triple Dragon, Azbox ve benzerleri uydu alıcıları pazarında yerlerini almışlardır.
Smart TV nedir?
Smart TV’lerle ilgili ilk patent, 1994‘te alınmış. Smart TV işlevlerinin TV’lerde ortaya çıkması ise 5 yıl sürmüş. Bugün genellikle internete bağlı hizmetlerle çalışan, bilgisayarlara – daha doğrusu mobil cihazlara – benzer işlevler sunan TV’lere Smart TV deniyor. Smart TV’ler genellikle aşağıdaki işlevlerin tümüne sahip oluyor.
USB/DLNA üzerinden video oynatma: Smart TV’ler için temel bir özellik olan USB/DLNA üzerinden video oynatma, yeni cihazlarda daha geniş format olanakları da sunuyor.
Uygulamalar ve oyunlar: TV’nizde Angry Birds oynayıp YouTube videolarını oynatabilmek, Smart TV’lerde aranan özelliklerden. Bugün Android veya Tizen gibi, konple işletim sistemleri ile gelen akıllı TV’ler söz konusu. Bu TV’ler, sanki bir Android mobil cihaz kullanıyormuşsunuz gibi, size kusursuz bir uygulama desteği sunuyor.
PVR/DVR işlevi: Smart TV’ler ayrı bir cihaz kullanmadan yayınları kaydetmenize izin verebiliyorlar. Bunun yanında çeşitli kaynaklardan medya indirebiliyorlar.
Hareket ve sesli denetim: Bir kamera (dahili ya da sonradan eklenebilen) ya da dahili mikrofon sayesinde, klasik uzaktan kumandayı kullanmadan, TV’nizi kontrol etmeniz mümkün.
Sosyal ağlar: Bugün nereseyse tün Smart TV’ler Facebook bağlantısı sunuyor. Pek çoğunun Twitter gibi alternatif sosyal ağlara destek verdiği de görülüyor.
Oyunlar: Akıllı TV’lerde artık oyun oynamak bile mümkün. Uygulama mağazalarında çok sayıda oyun bulunuyor ve hatta bu oyunlar, özel kontrol cihazlarıyla bile oynanabiliyor…
Smart TV’lerin sunduğu diğer işlevler arasında web’de gezinme ve akıllı ceplerle bağlanabilirlik de var. Tüm bunlar, aslında en temel özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş televizyonlar, çok daha fazlasını da sunabiliyor.
Kodi TV nedir?
Kodi İle Neler Yapabilirsiniz?
Müzik: MP3, WMA, WAV, FLAC, OGG ve ACC başta olmak üzere hemen hemen tüm müzik formatlarını Kodi ile kolay bir şekilde çalıştırmanız mümkün. Ayrıca Kodi üzerinden müzik dinlemek istediğinizde dilerseniz kendi çalma listelerinizi oluşturabilir ve kaydedebilirsiniz.
Video: Kodi’de film izlemeyebileceğiniz gibi dilerseniz kendi videolarınızı da hazırlayabilirsiniz. 3D, H.264, HEVC ve diğer tüm ana video formatlarının desteklenmesi sayesinde videolarınızı programa atabilir ve kendi videolarınızı oluşturabilirsiniz.
TV Shows: Kodi’nin bu özelliği sayesinde beğendiğiniz film ya da dizilerin afişlerine göz atabilir, o diziler ya da filmler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Geniş bilgi kütüphanesi sayesinde aradığınız her türlü bilgiyi Kodi’de artık o kadarda zor olmayacak. Ayrıca isterseniz dizi ve filmlerden kendinize bir listede oluşturabilirsiniz.
Resimler: Resimlerinize göz atmak için Kodi’nin size sunduğu ayarlanabilir resim gösterici özelliğini kullanabilirsiniz. Resimlerinizi seçebilir ve slayt şeklinde gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca resimlerinizin kontrolünü uzaktan kumanda ile de gerçekleştirmeniz mümkün.
PVR and Live TV: Bu özellik sayesinde artık sizde internet üzerinden izlediğiniz dizi ve filmleri anlık olarak kaydedebileceksiniz. IPTV özelliği ile çanak, kablo, decoder, alıcı derdi olmadan, balkonunuza kocaman çanak anten takmadan istediğiniz her kanalı izleyebilirsiniz.
Kısacası Kodi size tüm bunları ve daha fazlasını sunmayı başarıyor.
Kodi Neden Kullanılır ve Kullanım Kolaylıkları Nelerdir?
Kodi’yi kullanmadaki en önemli amaç televizyon ve bilgisayarınızı video izleme, resim görüntüleme ve müzik dinlemede daha kullanışlı hale getirmektir. Kodi sayesinde isterseniz izlediğiniz videoları da kaydedebilirsiniz.
Kodi birçok media player yazılımına göre daha kullanışlı bir oynatıcıdır. Ayrıca kodi kullanıcılarına görüntüleme özelliği sunduğu gibi bunları kaydetme özelliği de sunmaktadır. Bu sayede daha sonrasında izlemek istediğiniz videoları kaydedebilirsiniz.
Android Box Nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse Android TV Box küçük bir kutu içerisinde bulunan işlemcisi ve internet alıcısı sayesinde normal televizyonlarımızı (HDMI girişi olan televizyonlar) akıllı televizyonlara dönüştüren bir cihazdır. Başka bir deyişle üzerinde WIFI anteni olan ve internete bağlama görevi gören küçük bir kutudur.
Android TV Box isminde belirtildiği gibi android işletim sistemi kullanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında neredeyse cep telefonunuzdan yapabildiğiniz her şeyi televizyonunuz üzerinden yapma şansına erişiyorsunuz. Üstelik Android TV Box kullanmış olduğu android yazılımı ile günlük hayatta kullandığınız android telefonlarınız ile aynı yazılımı kullandığından kullanması son derece basit bir sistemdir.
Televizyonların HDMI girişinden bağlanan Android TV Box yardımı ile eski televizyonunuz internete bağlanabilen ve neredeyse tüm yayın ve filmleri izleyebileceğiniz bir cihaza dönüşüyor. Başka bir deyişle fiyatı 3-4 bin lirayı bulan smart tv lerin yaptığı tüm işleri yapan bir cihaza sahip olursunuz. Eski televizyonunuzu değiştirmeden bu özelliklerin neredeyse tamamını kullanabilirsiniz.
NOT: Android TV Box kullanmak için hızlı ve limitsiz internetiniz olması gerekmektedir. İnternet üzerinden yayın izlemek kotalı internet kullanan kullanıcıların kotalarının çabuk bitmesine sebep olabilir. Ayrıca programlarda donma olmaması için hızlı internet bağlantısı da önemlidir.
Her TV için kullanılabilir mi?
Normal televizyonunuzu akıllı televizyona dönüştüren Android TV Box için ön şart televizyonunuzda HDMI girişi olmalıdır. Eğer HDMI girişi olmayan bir cihaz kullanıyorsanız maalesef Android TV Box sizin için uygun bir cihaz değildir. Bununla beraber hızlı ve kotasız bir internet sahibi olmalısınız.